Luie sportjournalistiek

Dafne Schippers pakte gisteren brons op de 100 meter tijdens de Europese Kampioenschappen in Berlijn. Ik zat in de auto en luisterde naar het verslag op de radio. ‘Teleurstellend’, ‘Schippers is er niet in geslaagd…’, ‘Schippers moet weg bij coach Rana Reider’. Even later was Dafne te horen. Ze vertelde dat ze tevreden was met brons, blij dat ze in deze finale haar snelste 100 metertijd van dit seizoen had gelopen. Dat strookte niet helemaal met het sentiment van de programmamakers in Hilversum. ‘Een teleurstellende avond in Berlijn’, bleef het oordeel.

18045BD_NIKE PEGASUS Berlin_Daphne06_PR

Foto: Nike

Met verbazing en stijgende ergernis zat ik ernaar te luisteren. Op basis van wàt verwachtten de mensen in de studio en de verslaggever nu eigenlijk dat Schippers op dat supermoeilijke nummer dat de 100 meter sprint is, wel even goud zou pakken? Omdat haar dat twee jaar geleden op de EK in Amsterdam was gelukt? Even ter illustratie: met de 11:20 die in Amsterdam 2016 goed was voor zilver, was je gisteravond in de door de Britse Dina Asher-Smith gewonnen finale zevende (!) geworden. Daar hoorde ik gisteravond geen woord over. Dat Asher-Smith op weg is om absolute wereldtop te worden – of dat zelfs al is? Geen woord. Of dat de 100 m niet Schippers’ afstand is of dat ze slechts een honderdste seconde naast het zilver greep? Ging het niet over. ‘Wij’ zaten met onze rood-wit-blauwe brillen klaar voor een gouden race en dan doet de realiteit er even wat minder toe.

Verderop in de uitzending werd nog wel de vraag gesteld ‘of we dan misschien te kritisch zijn’ als het gaat om de prestaties van Schippers. Nee, dat waren we niet. We mogen best hoge verwachtingen hebben, zo luidde het oordeel.

Hoge verwachtingen? Natuurlijk mag dat. Maar baseren we die ook ergens op? Het leek gisteren echt wel alsof de verslaggever van dienst niet vaker dan één keer per twee jaar achter de microfoon kroop om een sprintwedstrijd te verslaan. Had hij dan niet de prestaties van Schippers op de 100 m in de Diamond League-wedstrijden gezien? Wist hij iets van de aanloop die Dina Asher-Smith had naar dit toernooi? Het leek er niet op. Dafne heeft twee keer eerder de Europese titel gewonnen, dus we hebben recht op goud, sijpelde tussen de regels door.

Door die infantiele bril worden maar al te vaak sportprestaties bekeken. Sifan Hassan, favoriet voor winst op de 5000 meter, kan haar borst natmaken. Ook zij wordt geacht op dit slopende nummer even goud te halen.

Het is misschien een gebrek aan echte atletiekjournalisten bij kranten en sommige andere media. Maar artikelen over de naderende EK gingen vooral over de hoeveelheid te verwachten medailles. Huidige vorm, stand van de concurrentie, daar las ik maar weinig over. Vetter, Hassan, Martina, Schippers hebben eerder medailles gewonnen, dus gaan dat weer doen. Zo treurig stemmend simpel allemaal. Daarnaast vind ik deze benadering van topsport totaal respectloos naar de atleten. Enig idee hoe hard je moet werken om überhaupt mee te kunnen doen aan zo’n internationaal toernooi? En het gros van deze atleten verdient ook nog eens niet meer dan een knaak en een bos wortelen.

Ga het eens over de sport hebben. Staar je niet blind op de Nederlanders en het eremetaal. Met meer kennis over die sport en de kracht van de concurrentie, voelt het pas echt fantastisch als één van onze landgenoten een medaille pakt.

Tot zover mijn rant. Mocht je tot hier hebben doorgelezen; bedankt.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

14 Responses to Luie sportjournalistiek

 1. Mari Durieux says:

  Als ik zenderbaas was zou ik je bellen of je beschikbaar bent!

 2. Paul Bierman says:

  Atletiek is voor fijnproevers. Die zijn schaars. Nu moet een heel volk bediend worden. Zonder kennis. Het zal ze helaas een worst zijn

 3. djaktief says:

  Heel goed stuk Klaas

 4. Sake Essink says:

  Eigenlijk vind ik het heel raar dat jij, de Klaas van de lage Landen nog nooit europees goud hebt gewonnen, jij bent toch zo goed… Er zijn hordes mensen die het belachelijk vinden dat Max verstappen het zo slecht doet, maar die kijken niet naar
  F1 voor de sport…. De NL sportjournalistiek is doorwrocht van onkundige journalisten die het volk met een negatieve blik willen inwrijven dat alles wat kinder dan goud is
  Eigenlijk niet bestaat…
  Op 15 juli was ik in Kroatië en heb met eigen oven gezien hoe de tweede plek bij het wk gevierd werd. Een land van 4 miljoen mensen deed en avond
  Geheel gek en was vooral trots!!! Dat zou nederland meer Moeten zijn.

  Dank voor je rant KJ

 5. Guus Jansen says:

  Geweldig gesproken!!

 6. Michiel says:

  Sportjournalistiek gaat bijna nooit over sport en dat is zo jammer. Het is moeilijk om een prestatie op waarde te schatten als je de sport niet begrijpt én de sport niet wordt uitgelegd. De twee journalistieke varianten zijn m.i. “wat is de uitslag?” en “hoe voel je je nu?”. Ik zou zo graag een “How it’s made” over een sport zien, maar dat kost dan tijd & geld & aandacht…

 7. Jos Praat says:

  Eindelijk eens iemand die het infantiele gebazel van zich journalist noemende types fileert. Mooi zo!

 8. Ron 09 says:

  Je kunt je hier ook de vraag stellen of hier sprake is van journalistiek? Objectiviteit is ver te zoeken. Ook hier is het ‘we winnen’ en ‘zij verliezen’. Rendementen uit het verleden zijn ook in de sport geen garanties voor nieuwe zeges. Het is al uitermate knap dat deze topsporters daar staan…
  Verslaggevers moeten er maar aan wennen dat ze verslag moeten geven, voor meningen moeten ze een ‘ andere tak van sport’ kiezen.

 9. Eric Minkman says:

  Spijker op zijn kop! Meeste sporters zijn “semi” amateurs. Kunnen door liefde voor de sport topprestaties halen. Dat is niet omdat er veel geld verdiend wordt, maar door discipline en doorzettingsvermogen. Prestaties kunnen alleen vergeleken worden met prestaties van de sporters zelf! Wat de concurrentie doet daar hebben ze geen invloed op. Het is al knap dat in een land waar weinig tot niets geïnvesteerd Word in topsport er zo veel goede sporters boven komen. Meeste toppertjes zijn daarom actief in het buitenland, of zijn bij defensie in dienst, voor de financiële ondersteuning van hun sport. Vergelijk een atleet eens qua investering op het gebied van inspanningen met de financiële situatie van een hoofdklasse amateur voetballer. En als een sporter dan toch een persoonlijk record haalt, zonder podium dan is dat jammer voor de sporter. Maar gooi dan niet onnodig zout in de wonden.

 10. Tom Lips says:

  Eens. Sportjournalistiek in NL heeft een veel te nationalistische bril. Is trouwens in de meeste andere landen niet veel beter…..Volg atletiek het beste via BBC…

 11. Pepijn says:

  Helemaal mee eens, net zoals die verslaggevers die woorden in de mond willen leggen bij sporters. Zelfs als die zo beleefd zijn om hen meteen na de prestatie te woord te staan. Denk aan Tom Dumoulin of recent Bonevacia die zegt “..die dingen gebeuren” over zijn teleurstellende halve finale, dit wordt vervolgens uitgelegd als “…hij zegt dat er dingen gebeurd zijn voor de race, ik ben benieuwd wat er aan de hand is..”. De kunst van het verdraaien/horen wat je wilt..

 12. chantal71 says:

  Mooi gesproken Klaas, ware woorden. Ik irriteer me al jaren aan de NLse sportjournalistiek en kijk – als dat mogelijk is – liefst op de BBC of Belgische zender. Helaas gaat het bij veel mensen (media en kijkers) niet altijd om de prestaties, maar om de verwachtingen. Jammer.

 13. Han Lips says:

  Hoi Klaas, ik ben het slechts ten dele met je eens.
  Ik heb gisteren naar studio sport te kijken en gelukkig stond daar wel een expert, die met veel enthousiasme kundig kon vertellen dat we toch wel echt heel trots mogen zijn op de zilveren titel van de 4x100m. De vraag of we dan niet goud hebben ‘verloren’ (we verdedigde immer onze titel) werd vakkundig gepareerd en beantwoord. Ook op radio bij schaatsen en wielrennen worden journalisten vaak bijgestaan door ex- top atleten, die het specifieke sportwereldje goed kennen en de presentatie vaak op waarde kunnen schatten. Misschien dat ze dit bij het atletiek op de radio nog niet is doorgedrongen maar de gehele sportjournalistiek afschilderen als onkundig vind ik persoonlijk erg kort door de bocht.

  • klaasboomsma says:

   Hallo Han, dat was inderdaad erg kort door de bocht geweest en zo algemeen de sportjournalistiek afserveren doe ik dan ook niet. Ik hoor, lees en zie gelukkig ook vaak uitstekende sportjournalistiek.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s